Nest Protect rookmelder

Nest bouwt ‘niet-irriterende’ rookmelder

De firma Nest, bekend van zijn slimme thermostaat, heeft een rookmelder aangekondigd die de gebruiker minder zou irriteren. Zo klinkt er eerst een gesproken stem voordat een indringend geluid wordt afgespeeld. De rookmelder is via een app te benaderen.

Nest Protect-rookmelder
Volgens Nest zijn reguliere rookmelders onveilig omdat deze vaak al bij een geringe hoeveelheid rook op een te luide wijze alarm slaan. Ook maken de rookmelders een vervelend geluid als de batterij bijna leeg is. Hierdoor gaan consumenten zich aan de apparaten ergeren en wordt ook vaak vergeten om de batterij te vervangen nadat deze is verwijderd. De firma zegt met de Nest Protect een gebruiksvriendelijkere rookmelder te hebben ontwikkeld.

De Nest Protect detecteert met verschillende sensoren rook, koolmonoxide, warmte, licht en beweging. Als de sensoren een potentieel gevaar detecteren spreekt de rookmelder eerst met een robotstem een waarschuwing uit. Pas als er niet wordt gereageerd klinkt er een luidere alarmtoon. Een vals alarm kan de gebruiker met een handbeweging in de buurt van de melder wegwuiven. Bij een leeg rakende batterij zal de geïntegreerde cirkelvormige led oplichten.

Nest stelt dat bij het installeren van Protect-melders de locatie ingesteld kan worden. Zo kan een andere Protect-rookmelder gesproken aangeven in welke kamer er gevaar is gedetecteerd. Daarnaast kan via een mobiele app de batterijstatus van de Protect-melders worden gecontroleerd, terwijl de applicatie ook alarm slaat als er mogelijk gevaar is gedetecteerd. Ook heeft elke rookmelder een draadloze koppeling met een eventueel geïnstalleerde ‘slimme’ thermostaat van Nest. Indien er koolmonoxide wordt gedetecteerd kan de thermostaat de gastoevoer afsluiten. Ook zou de auto-away-functie door het toegenomen aantal sensoren in een huis verbeteren.

Een Nest Protect-melder heeft in de VS een prijskaartje van 129 dollar gekregen, maar er kan alleen nog een pre-order geplaatst worden. Er is een model dat uitsluitend op batterijen werkt en een tweede versie die ook op het lichtnet aangesloten kan worden. Wanneer de rookmelders van Nest naar Europa komen, is nog niet bekend.