Samsung Nest

Samsung en Nest werken samen aan smart-home-standaard

Samsung en Nest werken samen aan smart-home-standaard

Samsung en Nest, inmiddels onderdeel van Google, werken in samenwerking met enkele andere bedrijven aan een radioprotocol voor gebruik in de ‘smart home’.

Volgens de groep zijn er nog te veel problemen met de communicatieprotocollen, zoals Bluetooth en wifi, die slimme huishoudelijke apparaten nu gebruiken om met elkaar te communiceren.

De nieuwe standaard Thread moet hier verbetering in brengen, bijvoorbeeld met de ondersteuning van internetverbindingen via het IPv6-protocol.

Ook moet de nieuwe technologie zorgen voor verminderd accuverbruik en betere samenwerking tussen verschillende soorten apparaten. In totaal kan via Thread een netwerk van maximaal 250 apparaten worden opgezet.

Naast Samsung en Nest hebben chipbedrijf ARM en enkele kleinere ondernemingen zich aangesloten bij de ontwikkeling van de standaard.

Zigbee

Het nieuwe protocol kan overweg met bestaande hardware die het Zigbee-protocol gebruikt. Met een software-update kan op die apparaten ook Thread worden ondersteund. Veel slimme lampen, thermostaten en andere huishoudelijke elektronica gebruiken nu al de Zigbee-standaard.

“Het Thread-protocol gebruikt bestaande technologieën en combineert de beste onderdelen hiervan om te zorgen voor een betere manier om producten in het huis te verbinden”, zegt Vint Cerf, een van de uitvinders van het tcp/ip-protocol dat de basis vormt van het internet. Hij werkt sinds 2005 als ‘internetevangelist’ voor Google.

Een versie van Thread wordt al gebruikt in apparaten van Nest. Later dit jaar wordt de standaard verder gespecificeerd, waarna halverwege 2015 de eerste apparaten een officiële Thread-certificering zullen krijgen.

Een slimmer huis: zo werken techbedrijven aan de ‘smart home’

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Beeld: AFP