Nest Protect zwart

Slimme rookmelder Nest Protect

Slimme rookmelder Nest kan praten en pushberichten sturen

Nest, maker van de slimme thermostaat, maakt een rookmelder die door middel van een gesproken boodschap waarschuwt voordat groot alarm wordt geslagen.

Dat meldt het bedrijf dinsdag. Alarmnotificaties kunnen bovendien naar mobiele apparaten worden gestuurd als pushnotificatie.

De Nest rookmelder is hier te bestellen.

Volgens het bedrijf zijn rookmelders nu vaak te vervelend. “We hebben allemaal meegemaakt dat het rookalarm afging tijdens het koken, of dat we midden in de nacht de bron zochten van dat onophoudelijke piepje bij een lege batterij”, aldus oprichter en CEO Tony Fadell van Nest.

“Elke keer dat een rookalarm voor niets afgaat vertrouwen we hem een beetje minder, totdat we in een moment van frustratie de batterijen eruit halen om het piepen te doen stoppen. Dat creëert een risico voor ons en onze families.”

Alarm

De Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide kan, zoals de naam al aangeeft, zowel rook als koolstofmonoxide detecteren. Als rook- of koolstofniveaus nog niet kritiek zijn, wordt een gesproken alarm afgespeeld. Pas daarna gaat een luider alarm af.

De vroege waarschuwingen kunnen worden uitgezet door voor de rookmelder te zwaaien met een hand.

Nest Protect

‘s Avonds gloeit de rookmelder groen als de batterijen nog opgeladen zijn. Het apparaat zou dus midden in de nacht niet moeten gaan piepen. Wel kan een led-lamp op het apparaat als nachtlamp dienen.

De rookmelder is vanaf november te koop in de VS voor 129,99 dollar. Het apparaat komt ook het Verenigd Koninkrijk, als Europese toezichthouders het product goedkeuren. Het is onduidelijk of andere Europese landen ook in de planning staan.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Beeld: Nest