Honeywell slimme thermostaat

Honeywell introduceert slimme thermostaat

Honeywell heeft een slimme thermostaat aangekondigd met de productnaam Lyric of Evohome. Het regelapparaat leunt sterk op de koppeling met een smartphone door middel van geofencing. Voornaamste concurrent is de Nest-thermostaat van Google.

Terwijl de slimme Nest-thermostaat volgens de fabrikant zelflerende algoritmen bevat om de verwarming zo efficiënt mogelijk in te stellen, gebruikt de Lyric de smartphone van de bewoners als uitgangspunt. Daarvoor wordt geofencing toegepast, een mechanisme waarbij aan de hand van de locatie-informatie van een smartphone vastgesteld kan worden of de gebruiker binnenshuis of buitenshuis is. Zo kan de verwarming uitgezet worden als een bewoner vertrekt of juist alvast ingeschakeld worden als de gebruiker dicht in de buurt is gekomen. Ook een airco kan aangestuurd worden.

Honeywell LyricHoneywell LyricHoneywell Lyric

Honeywell stelt dat de Lyric compatibel is met de mobiele besturingssystemen iOS en Android, en in de desbetreffende apps kunnen diverse voorkeursinstellingen worden opgeslagen. Ook stelt de fabrikant dat de software van de thermostaat goed overweg kan met het soms onvoorspelbare gedrag van verschillende gezinsleden. Als er onderhoud aan de verwarmingsinstallatie of airco nodig is, zal de Lyric een waarschuwing tonen.

De Lyric lijkt met zijn ronde vormgeving op de Nest. Het centrale display toont onder andere de weersvoorspellingen voor de komende twaalf uur en door de aanwezigheid van een nabijheidssensor zal het display pas oplichten als er iemand in de buurt is. Zodra de Lyric de temperatuur naar boven bijstelt, wordt een oranje gloed getoond, terwijl blauw aangeeft dat er gekoeld wordt. Een groene tint geeft een spaarstand aan. De Lyric krijgt in de VS een prijs van 279 dollar en komt in augustus op de markt. De introductie in Europa zal in de tweede helft van 2015 gaan plaatsvinden.