Samsung Nest

Google zet eerste stap richting smart home-platform

Google zet eerste stap richting smart home-platform

Google zet zijn eerste stappen naar een eigen smart home-platform. Nest, dat door Google is overgenomen, stelt zijn slimme thermostaat en rookmelder open voor andere bedrijven.

Dat maakt Nest dinsdag bekend.

Het bedrijf dat in januari voor 3,2 miljard dollar door Google werd gekocht heeft een platform en ontwikkelkit gelanceerd. Andere bedrijven kunnen zo gebruikmaken van en communiceren met de producten van Nest.

Er zijn al direct samenwerkingen met bijvoorbeeld Mercedes. De autofabrikant communiceert de verwachte aankomsttijd via een iPhone met de Nest-thermostaat zodat het huis de juiste temperatuur heeft als de bewoner thuis komt.

Hetzelfde principe wordt gebruikt door de slimme armbanden van Jawbone: Als de gebruiker wakker wordt, kan de armband dat doorgeven aan de thermostaat.

Lampen en sms’jes

Ook werkt Nest samen met Lifx, een fabrikant van slimme lampen. De peertjes van het bedrijf hebben verbinding met wifi en zodra de rook- of CO2-melder van Nest afgaat, zullen de lampen rood gaan knipperen. Dat zorgt natuurlijk voor een waarschuwing, maar rood licht zorgt ook voor beter zicht als er rookontwikkeling mocht zijn.

Daarnaast is er een samenwerking met If This Then That (IFTTT) gestart. Deze dienst maakt het mogelijk bepaalde acties op internet aan elkaar te koppelen: Verschijnt er een nieuwsbericht over onderwerp x dan krijg ik een mail op account y.

Met IFTTT is het bijvoorbeeld mogelijk een sms’je te sturen naar de buren zodra de rookmelder bij jou thuis alarm slaat.

Google I/O

Nest hoopt dat deze voorbeelden ontwikkelaars inspireren zelf aan de slag te gaan met de slimme producten van het bedrijf. Nest stelt alle apps en diensten uitgebreid te gaan keuren om het gebruiksgemak te kunnen verzekeren.

Woensdag gaat de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O van start, naar verwachting vertelt de zoekgigant daar meer over een smart home-platform. Het openstellen van Nest lijkt daar alvast een voorbode van te zijn.

Dit verwachten we van Googles jaarlijkse conferentie

Wat is Nest en waarom heeft Google het overgenomen?

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Beeld: AFP